Jadi Cikgu?

Great Teacher Onizuka

Hmmmm...hari ni time tgh lunch ngan member2 opis, boleh plak sorg member aku pegi bangkitkan cerita pasal perguruan, cis...terus tersentap hatiku.....Di kala dan saat itu jgk otak aku yg mempunyai kapasiti antara 1 hingga 1000 terabytes (tp ruang yg digunakan x sampai 0.5%) terus teringat kembali cita2 aku time form 4 atau form 5 dulu. Dulu aku pernah memasang angan-angan nak jadi cikgu sekolah, punca dr celah mananya dtg idea nih adalah selepas melihat drama jepun Great Teacher Onizuka kat tv. Perghh...best giler citer tuh, sampai skrg masih menguasai 'carta drama paling dahsyat' pernah aku layan selama 8 tahun berturut-turut. Drama yg mengisahkan Onizuka, sorg graduan universiti yg jgk terkenal dalam dunia samseng menjadi guru kat sebuah sekolah yg rata-rata muridnya mempunyai rekod disiplin lebih busuk dr kaki. Dalam episod demi episod akan menunjukkan camana Onizuka merubah sorg demi sorg anak muridnya menjadi manusia berguna dan mengenal erti kehidupan dan pada masa yg sama berdepan pelbagai cabaran. Memang best la kalo layan di samping cuci mata tgk awek2 jepun berpakaian uniform sekolah...........(alamak, dah start melalut)...ok back to topic....berkenaan aku yg nak jadi cikgu ni, lepas tgk drama tu, aku terus memasang impian nak jadi cikgu mcm Onizuka. So bila sapa2 tanya: "mie, kau dah rancang masa depan kau nak jadi apa?"..aku dgn semangatnya sambil meletakkan sebelah kaki atas kerusi, dan kemudian tangan sebelah diangkat dan jari telunjuk menunjuk ke arah mentari merah diufuk timur, beserta ngan spesel effect ombak besar kat belakang aku yg ntah dari mana datang, ngan mata yg bersinar-sinar aku akan jawab ngan sepenuh hati, "gua nak jadi cikgu sekolah, gua akan pimpin generasi baru ni agar menjadi insan cemerlang, gemilang dan terbilang". Perghhh....semangat giler aku time tuh....Namun, ku sangkakan panas sampai ke petang, rupanya sampai ke malam.....hasrat dan cita-cita aku tu terbantut selepas aku utarakan niat suci aku tu kat mak aku, dia cakap alasan dia x benarkan aku nak jadi cikgu ialah sbb takut aku bergaduh ngan budak sekolah, tak patut betollah. Tak mungkin aku yg mempunyai hati yg suci, murni dan marhaenis ni (marhaenis tu apa wei?) akan bergaduh ngan budak sekolah, setakat lempang sampai berbuih mulut tu kira adat la tuh, budak2 kalo tak digunakan tangan atau kaki dorg takkan faham......Then dia bg alasan nnt jadi guru akan di hantar jauh2 kat Sabah, Sarawak....ok apa? awek Sabah cun2 apa, ( x caya tanya brader nissc20)..tp org kata, cakap mak bapak jgn di lawan, nnt tak selamat hidup........ so aku mengalah.........dan skrg, sekali lagi semnagat membara aku datang utk jadi pendidik, dan otak aku ligat cari cara camana nak bg niat murni aku ni tercapai, sbb aku dgr citer budak2 skrg ramai dah rosak akidah walaupun muka cun2, meh sini aku nak betolkan.......semangat giler aku nih.........

2 comments:

Lynda.CG October 29, 2009 at 10:55 AM  

bagus niat nk mengajar dan mendidik ada tapi .. PENYABAR tak? he he. bdk2 skang nakal kemain tau, mak bapak pulak back up anak kaw2 punya .. ada BRAN?

el_zafa October 30, 2009 at 4:02 PM  

Penyabar? Insya Allah ada, sbb bersabarlah sampai skrg diriku masih bujang, kalo tak mungkin dah lama Linda dijemput utk makan nasi minyak buat kali ke-empat..hahahahaha

Post a Comment